Collegiata di Sant'Esuperanzio
- Fontelini
- 20 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Vanuit Kamer Briglia en Appartement Pascolo kan je hogerop een verlichte kerk zien staan. Deze kerk is waarschijnlijk het meest interessante monument van Cingoli en bevindt zich net buiten de stadskern.
Het Collegiata di Sant'Esuperanzio is een kleine kerk dat ooit deel uitmaakte van een kloostercomplex, gebouwd door monniken als een eerbetoon aan Sant'Esuperanzio, een van de beschermheilige van Cingoli. Hij was de bisschop van 'Cingulum' in de 5e eeuw, gekend om zijn liefdadigheid en bescherming van de stad tegen gevaren. Er wordt gezegd dat hij wonderen verrichtte, waaronder het redden van Cingoli van aanvallen en natuurrampen. Op 24 januari wordt zijn feestdag gevierd.
Sant'Esuperanzio werd geboren in Afrika in een Arische familie. Hij was zeer gelovig en liet zich, na het overtuigen van zijn vader, katholiek dopen toen hij slechts 12 jaar oud was. Als volwassene predikte hij het evangelie in Noord-Afrika en leidde er een kloosterleven tot hij vertrok op missie naar Italië. Tijdens de reis over zee brak een hevige zeestorm uit. Met gebed kon hij de zee kalmeren en bekeerde hij zo de hele bemanning tot het Christendom.
Hij kwam aan in Numana (kuststadje nabij Ancona, Le Marche) en reisde door naar Rome, waar hij werd gearresteerd. Hij werd vrijgelaten door de paus die hem, naast zijn vrijheid, het regentschap van het bisdom Cingoli gaf. Zijn bewind in Cingoli, gekenmerkt door vele wonderen, duurde vijftien jaar, tot de dag van zijn dood.
Zijn lichaam werd eerst elders begraven, pas in de 12e eeuw werd de kerk gebouwd en kregen zijn resten er een plekje in een marmeren sarcofaag, tussen prachtige fresco's en architecturale details. De kerk valt op door zijn sobere maar indrukwekkende structuur in Romaanse bouwstijl met gotische details. De voorgevel is eenvoudig en symmetrisch met klein roosvenster dat zorgt voor zachte lichtinval en natuursteen wat de abdij een robuuste, tijdloze uitstraling geeft.

De inwoners van Cingoli zorgde voor de uitbreiding en verfraaiing van de kerk. Zo versierde in 1295 Jacopo da Cingoli, een lokale beeldhouwer, de gevel met een uitgebreid portaal. Zijn reliëfs zijn vrij goed uitgevoerd, maar hij lijkt zijn inspiratie gehaald te hebben bij de Santa Maria della Piazza kerk in Ancona die dezelfde merkwaardige stijl heeft. De beelden zijn namelijk nogal naïef, net niet kinderlijk gemaakt. Ook het ontwerp van het interieur van de kerk is nogal ongebruikelijk met zes puntige bogen die het dak van het enige schip ondersteunen.


Tijdens de pest van 1591 werd de kerk gebruikt als lazaretto vanwege de afgelegen ligging. De muren werden witgekalkt om de hygiëne te verbeteren, waardoor veel fresco's bedekt werden. Pas in 1920 werd een diepgaande restauratie uitgevoerd, helaas zijn stukken fresco verloren gegaan en sommige zelf onherkenbaar.
De Crypte van Sant'Esuperianzo

Onder de verhoogde pastorie is een crypte gemaakt waar de relikwieën van Sant'Esuperanzio zich bevinden. Deze restanten zijn gevonden tijdens werkzaamheden aan de kerk op 24 januari 1495, wat nu nog steeds de feestdag van Sant'Esuperanzio is. De crypte werd in 1803 versierd met episodes uit het leven van de heilige: De laatste communie van S. Esuperantius voor zijn dood, S. Esuperantius gevangen in Rome, Prediking van de heilige in Rome, Ingang van de heilige in Rome, De doop van de Cingolanen, De begrafenis van S. Esuperanzio, De genezing van een kind op het graf van de heilige, ... Op de muren zijn 14 marmeren platen geplaatst, sommige met halve bustes of portretten, ter nagedachtenis aan personages of gebeurtenissen die verband staan het leven van Sant'Esuperanzio.
Fonte di St. Esuperianzo
Naast de abdij kan je de Fonte (bron) di St. Esuperianzo vinden. Het is een elegant bouwwerk bestaande uit drie volle bogen in het midden, ondersteund door stevige zandsteenzuilen. Boven de bogen loopt een inscriptie dat vermeld dat de bron toegevoegd is aan de abdij in 1525 door de Egidius kardinaal van de Congolese republiek. De bron werd gereconstureerd met publiek geld, onder het toeziend oog van toenmalig burgemeester Roberto Monti, Durastante Cima en Bernardi. Van de vier wapenschilden die bij de originele inscriptie waren, is alleen het eerste, het gemeentelijk wapenschild van Cingvlvm intact bewaard. Op de andere, die verwijderd of beschadigd zijn, was vermoedelijk het wapenschild afgebeeld van de toen regerende paus, Clemens VII, de kardinaal Egidio da Viterbo en burgemeester Monti.
De bron werd beschadigd tijdens de aardbeving van 2016, maar er zou een restauratie gepland staan.
Comments